SV / EN

wE CARE LOCAL

Stenungsbaden Yacht Club som ägs av Nordic Choice Hotels arbetar långsiktigt med CSR* och att stötta olika verksamheter
och projekt som bidrar till ett hållbart samhälle på olika nivåer. Du kan läsa om våra projekt här. 

ETT FYRVERKERI ELLER 728.000 GLAS RENT VATTEN?

Visst är det kul när det smäller och sprakar, men i år valde vi på Stenungsbaden att skippa fyrverkerierna på nyårsafton. Istället skänkte vi motsvarande belopp till Unicef. Gåvobeloppet blev hela 30.000 kronor. 

Företagsbanner

Vilket motsvarar:

728.000 vattenreningstabletter som renar 3,6 miljoner liter vatten eller…
500 värmande filtar, eller…
150 katastrofpaket, eller…
9.450 doser mässlingsvaccin  eller 18.180 poliovaccin eller…
8.415 påsar nötkräm som kan rädda ett undernärt barn.
Vill du också skänka en slant? Gå in på https://unicef.se/gavoshop/alla.

 

 

Karma - iPhone - Logo.jpg

Karma - en succé för mijön

Våra gäster är miljömedvetna och uppskattar när vi tar ett större miljöansvar. Genom samarbetet med Karma kan gäster köpa dagens lunch på Stenungsbaden för halva priset eller mindre. Genom ett par enkla klick i appen Karma räddas mat som annars skulle ha kastats.

Våra gäster efterfrågar sund och hållbar mat. Sedan 2013 har Nordic Choice Hotels aktivt arbetat för att servera mer hållbar mat genom att öka andelen frukt och grönt, fisk och skaldjur på bekostnad av framförallt rött kött. Eftersom gästernas beteende förändrats och det serveras betydligt mer fisk och skaldjur har Nordic Choice Hotels som första hotellbolag i Norden spårbarhetscertifierats enligt en internationell standard för hållbar och certifierad fisk och skaldjur. Allt i syfte att bidra till en mer sund havsmiljö.
 

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Bara i Sverige slängs det varje år 500 000 ton ätbar mat, det motsvarar samma klimatpåverkan som utsläppen från 400 000 bilar årligen. Matavfallsfrågan är viktig för Stenungsbaden som ingår i Nordic Choice Hotels. 

Samarbetet med Karma hjälper oss att rädda mat och ger samtidigt människor i närområdet möjlighet till prisvärd mat. Det finns bara vinnare i det här samarbetet.

EN MYCKET SPECIELL TEATERSCEN I STENUNGSUNG

Nyligen blev Stenungsbaden Yacht Club samarbetspartner och sponsor till Kulturcentrum Västs teaterensemble Röda Hjärtan som består av professionella skådespelare och musiker tillsammans med personer med intellektuella och psykiska funktionsvariationer. Kombinationen av professionalitet, entusiasm och ensemblens sårbarhet är troligtvis det som gör att publiken berörs på djupet.

Kulturcentrum Väst har sitt säte i Stenungsund. Ensemblen bjuder in till den poetiska performance-föreställningen Crossroads som framförs på  Stenungsbaden Yacht Club tisdagen den 6 oktober kl 13.15.

Teaterensemblen röda hjärtan

KULTURCENTRUM VÄSTS VÄRDEGRUND
Vi tar tillvara på mångfalden i samhället för att skapa social hållbarhet genom att producera och leverera scenkonst av hög kvalitet och skapa meningsfull sysselsättning där alla bidrar utifrån sina förmågor. Vi får människor i en utsatt grupp att växa, blomma och känna sig värdefulla.I vårt arbete utgår vi från värderingar om vikten av demokrati, delaktighet, tillgänglighet och arbete mot diskriminering, och vi gör det såväl i teori som praktik.

KULTURCENTRUM VÄSTS MOTTO
Vi förverkligar drömmar åt människor som sällan eller aldrig fått höra att just deras drömmar kan bli sanna. Kulturcentrum Väst är ett teaterprojekt som fram till och med juli 2016 finansieras av Allmänna Arvsfonden och med Stenungsunds, Orusts och Tjörns kommuner som samarbetspartners och medfinansiärer. Huvudägare är Studieförbundet Vuxenskolan Väst. Västra Götalandsregionens kultursekretariat har nyligen beviljat Kulturcentrum Väst ett mindre projektstöd under det kommande spelåret. Efter juli 2016 behöver teatern andra finansiärer och den privata sektorn är en av dem.


Julklappsinsamling, Stenungsund

2016, blir det sjätte året i rad som Stenungsbaden Yacht Club anordnar julklappsjakten till barn och ungdomar. Under december är det fritt fram att bidra med klappar. Alla julklappar som lämnas in kommer att skänkas till Pelikanen som samarbetar med Kvinnojouren och Hasselbackens "Alternativa jul" i Stenungsund. Pelikanen arbetar för barn och ungdomar som lever i nära relationer med missbruk, våld eller ohälsa samt möter barn som har separerade föräldrar. Alternativ jul anordnar ett julcafé med tomte för alla i närområdet med jullekar och pyssel.

För varje paket som samlas in skänker dessutom Stenungsbaden Yacht Club 10 kr till Pelikanen – och hotellkedjan Nordic Choice Hotels 10 kr till Unicefs projekt Free to grow.

Fairtradefika

Save the date! Är du redo för fairtadefika den 15 oktober, 2016.

Förra året bjöd Nordic Choice Hotels på 78.000 koppar kaffe och över 130 hotell deltog i den stora fikautmaningen.

Missa inte nästa fairtrade-fika den 15 oktober då serverar vi så många goda koppar faitrademärkt kaffe som vi bara kan.

Det är ett sätt att uppmärksamma att världens kaffebönder lever under dåliga ekonomiska och sociala förhållanden. Fairtrademärkt kaffe ger bönderna ett minimumpris samtidigt som de får drägliga arbetsförhållanden. #fairtradechallenge


 

 

Wecare

Pelikanen i Stenungsund

Pelikanen arbetar för barn och ungdomar som lever i nära relationer med missbruk, våld eller ohälsa samt möter barn som har separerade föräldrar. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan, Stenungsunds Kommun och Psykiatrin. Verksamheten ger stöd och råd till barn och ungdomar som lever i en miljö där det finns missbruk, våld eller psykisk ohälsa. Läs mer här.

 
Mattias.jpg

Grönsaksodling på taket

Stenungsbadens restaurangtak har förvandlats till en grönsaksodling. Köksmästaren Mattias Nordevik med sitt team har skapat en trädgård på taket. 4 kubikmeter jord är på plats och så snart våren kommer det att trängas sallad och kryddor i den gröna oasen.

Sommarakademi

Molekylverkstan, Stenungsund

Samverkanspartner i spetsprojekt ”Sommarakademi – kemi” som vänder sig till alla Sveriges gymnasieelever som läser kemi.
Syftet med projektet är att skapa en modell för hur kopplingen kan stärkas mellan arbetsliv och utbildning med fokus på ett prioriterat område, i det här fallet, kemi. Syftet är också att öka ungdomarnas intresse att gå vidare till högre studier och välja utbildningar inom något kemiområde samt att visa på olika spännande yrkesmöjligheter inom kemi.

Projektet är ett av Molekylverkstans spetsprojekt som utvecklas och finansieras tillsammans med: Kemiföretagen i Stenungsund, Chalmers, Nordiska Akvarellmuséet, Stenungsbaden Yacht Club, Stenungsunds kommun och Västra Götalandsregionen.

vattenexperiment

Atomsponsring

På Molekylverkstan arrangeras Inspirationskalas. Kalaset bygger på aktiviteter inom naturvetenskap, matematik och teknik och passar bäst för de som fyller 6-12 år.
Glass eller tårta och godis ingår och eftersom vi vill att alla skall ha möjlighet att fira sin födelsedag hos oss kostar kalasen ingenting. Det enda krav vi har, är att barnen ska kunna kalasa utan föräldrar. Eftersom vi dessutom vill att alla kompisar skall kunna tacka ja till inbjudan har man inte med sig några födelsedagspaket till Molekylverkstan.

 


SAMARBETE MED MIGRATIONSVERKET - PRAKTIK TILL ASYLSÖKANDE

Nordic Choice Hotels har inlett ett samarbete med Migrationsverket. Syftet är att hjälpa asylsökande in på arbetsmarknaden. Enligt Migrationsverkets prognos kommer det att anlända 90 000 asylsökande till Sverige under 2015, merparten av dessa människor kommer från Syrien, Afghanistan, Irak och Eritrea. Migrationsverket har nu startat ett projekt för att få dessa nyanlända i sysselsättningen genom praktik och så småningom fast arbete. Stenungsbaden Yacht Club tittar nupå hur många vi kan ta emot?


* CSR (Corporate Social Responsibility) innebär att företag aktivt engagerar sig i samhällsutvecklingen. CSR omfattar de tre hållbarhetsdimensionerna – ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Ett aktivt CSR-arbete stärker företagets relationer med såväl anställda som kunder och ägare – och dessutom tillväxten och lönsamheten. Läs mer på www.csrsweden.se..  


 

WE CARE GLOBAL

Alla måste ta ansvar för vår planet. Vi samarbetar med en rad olika organisationer, såväl lokalt som globalt. Här kan du läsa mer om aktuella och tidigare projekt vi genomfört tillsammans med dem.

 
Copy of © UNICEFNYHQ2000-0639LeMoyne - Copy.jpg
Little boy in school.jpg

Varje minut räknas

Varje höst är vi aktiva för ett gott ändamål. Fysisk aktivitet ger överskott i vardagen. Hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar oss att vara fysiskt aktiva, minst 30 minuter om dagen. Varje höst sätter vi ett extra fokus på fysisk hälsa. För varje halvtimme som en medarbetare ser till att öka pulsen, skänker vi 15:- till UNICEF.

2014 resulterade detta i att vi tack vare 3,520 aktiva medarbetare kunde skänka 659,143:- till UNICEF och 2,234 barn utsatta för människohandel får möjlighet att gå i skola.

Free to grow

Unicef uppskattar att 132 miljoner barn är barnarbetare, att 1,2 miljoner barn utsätts för trafficking varje år, och att miljontals barnsoldater och gatubarn går miste om sin barndom. Så ser bakgrunden ut för vårt nya projekt. Free to grow handlar om att ge barn en god barndom fri från våld, övergrepp, misshandel och utnyttjande. Medarbetarna på Nordic Choice har själva röstat fram detta initiativ. Unicef hjälper barn och unga i 150 länder till ett bättre liv. Vi ansluter oss till de värderingar som Unicef arbetar för. Och de goda resultaten som vi gemensamt har uppnått gör oss tryggt förvissade om att vi har funnit rätt samarbetspartner.

UNICEF

UNICEF och Nordic Choice har samarbetat sedan 2008. Det första projektet, Water for life, gav rent dricksvatten till ett stort antal fattiga familjer. Genom vårt nya projekt, Free to grow, ska vi bidra till att barn får en tryggare uppväxt.

SWEET DREAMS
Att arbeta med barn utsatta för människohandel är ett engagemang som länge legat Nordic Choice Hotels varmt om hjärtat.

Nordic Choice Hotels har sedan 2008 varit i ett enormt viktigt samarbete med UNICEF.

Sweet Dreams hjälper barn i Kambodija som är utsatta för människohandel. Vi ger genom projektet barnen en säng att sova i, ett omhändertagande och möjlighet till att gå i skolan.

Under 2012 röstade mer än 3000 av våra anställda för att vårt välgörenhetsprojekt skulle gå till UNICEF i kampen mot människohandel.

Människohandel är idag världen näst största kriminella verksamhet och påverkar varje år mer än 1,2 miljoner barn runt om i världen.

Tillsammans med UNICEF ska vi, Nordic Choice Hotels fokusera och bidra till kampen mot människohandel.

Genom UNICEFs olika aktiviteter bidrar vi tillsammans till ett viktigt ekonomiskt stöd så att flera barn kan få hjälp. 

Under 2016 förnyar vi vårt samarbete med UNICEF och kommer nu att arbeta mer aktivt för att så många barn som möjligt ska få hjälp. Det nya samarbetet är det vi kallar Sweet Dreams.

Tillsammans med våra gäster ska vi bidra till att barn utsatta för människohandel får en natt i trygghet. Detta kan våra gäster bidra med genom att komma och bo hos oss.

Vårt budskap är lika enkelt som det är viktigt, Your SWEET DREAMS - make children dream sweet.

WE CARE GREEN

Miljöarbete-Hotell-Stenungsbaden

På Stenungsbaden Yacht Club är är det en självklarhet att arbeta med miljöfrågor. Vi är både Svanenmärkta och miljöcertifierade med ISO 14001. Vi arbetar kontinuerligt med att reducera energiförbrukningen, avfallet, kemikalier, transporter och vatten.

Hållbar hotellvistelse
En hotellvistelse består av många produkter och tjänster – allt från tvål, mat och sängkläder till incheckning.

Mat är inte bara en mänsklig nödvändighet utan bidrar även till bra hotellupplevelser. Men vårt val av mat påverkar vår miljö. Genom att servera rätt mat kan vi tillsammans äta oss till en bättre värld. Det är bra för djuren, miljön och oss själva – och det smakar löjligt gott!

Gör ett aktivt val för miLjön - Bo PÅ STENUNGSBADEN YACHT CLUB.

bye, bye palmoil

BYE, BYE PALM-OIL

Stenungsbaden Yacht Club är palmoljefritt! Nordic Choice Hotels agerar mot skövlingen av regnskog som bidrar till växthuseffekten och kränker mänskliga rättigheter. I och med att efterfrågan på palmolja ökar blir plantagen fler och större. Den produceras som bäst i områden det annars växer regnskog, vilket leder till skövling av skogen och att djur- och växtliv hotas. Palmolja är en av de mest hälsofarliga vegetabiliska oljorna. Skövlingen skapar stora globala problem för vår fauna, och för människor som arbetar i palmoljeindustrin. Vi hoppas kunna se på sikt att det blir en kontrollerad odling av palmolja och till dess väljer vi att avstå från ALL användning av palmolja i våra livsmedel.


icon-01.png

Energi 

När det kommer till miljöfrågor står energifrågan ofta i fokus. Det är förstås en central fråga även för oss. Vi strävar efter att arbeta så energisnålt som möjligt. Vårt mål är att reducera energiförbrukningen med 15 % per gästdygn jämfört med 2008 års nivåer.

Detta gör Nordic Choice
Sedan år 2000 har vi aktivt jobbat med att förbruka mindre energi. En stor del av elkraften köper vi från Ishavskraft som levererar 100 % förnybar energi. Elförbrukningen har reducerats med nästan 7 % per gästdygn mellan 2008 och 2011. Det är en besparing som motsvarar årsförbrukningen för nästan 600 villor. 

Vad gäller våra hotell så har 11 av 24 hotell slutat med olja som energikälla och gått över till mer miljövänliga alternativ såsom fjärrvärme, geotermisk värme och pellets. Närmare 80 % av Nordic Choice-hotellen använder förnybar el från Ishavskraft. Tack vare ISO 14001-certificeringen har vi systematiserat energiarbetet och mäter således energiförbrukningen på samtliga hotell. Med dessa mätningar som grund kan vi enklare estimera och minska vår energiförbrukning. 

Detta gör Stenungsbaden Yacht Club
Det är mycket som har förändrats i och med vårt arbete med energiresurser. 2010 förbrukade vi 46 kubikmeter olja. När vi sedan bytte till bergvärme, tilläggsisolerade huset och bytte fasaden behövde vi bara förbruka 12 kubikmeter. Vi har nu bytt ut oljepannan mot en elpanna. Elpannan är menad att endast toppa behovet där bergvärmen inte räcker till. Vi har dessutom påbörjat arbetet med att byta ut all vår belysning mot LED-belysning.

icon-02.png

Vatten

Vattenbrist är ett stort problem på många ställen på jorden. I Norden är det ingen bristvara, men Nordic Choice har valt att prioritera detta miljöarbete ändå eftersom det trots allt sparar energi. 

Detta gör Stenungsbaden Yacht Club
Stenungsbaden Yacht Club jobbar med att minska vattenanvändningen genom att satsa på energisnåla duschar, snålspolande kranar i handfat samt toaletter med två skilda spolknappar. Vi ser också till att rapportera in vår vattenförbrukning till EOS (Energioppfølgingssystemet) varje vecka. 

Resultat
Det har visat sig att våra åtgärder gjort stor skillnad. Sedan 2008 har vi minskat vår vattenförbrukning med hela 19 % per gästdygn. Det är en besparing som motsvarar ett helt års förbrukning för 4200 personer!

Transporter

Transport av varor och tjänster står för en stor del av klimatutsläppen i världen. Vår ambition är förstås att minska våra transporter i största möjligaste mån. 

Detta gör Nordic Choice
Vi minskar vår miljöpåverkan genom färre transporter till och från våra hotell. 

Detta gör Stenungsbaden Yacht Club
Stenungsbaden Yacht Club utövar arbetet med färre transporter delvis genom att samköra leveranser mellan olika avdelningar. 

icon-03.png

Kemikalier

Kemikalier används till mycket. För vår del används de bland annat inom rengöring, tekniskt arbete, desinfektion samt rening av bassänger och bassängvatten. Flera av dessa kemikalier är skadliga för hälsan och miljön. Det är därför viktigt för oss att arbeta effektivt med att minska vår kemikalieanvändning. 

Detta gör Nordic Choice
Nordic Choice arbetar ständigt med att välja miljövänliga alternativ och att förbruka färre kemikalier. Målet är att kemikalieanvändningen på hotellen ska minska med 50 %. Vi vill se till att främst minska användningen av de miljöskadliga kemikalierna och har bestämt att 50 % av dessa ska vara utbytta vid utgången av innevarande år. 

Genom att generellt minska vår förbrukning av kemikalier på hotellen minskar vi också risken för att använda kemikalier som inte är klassade som miljöskadliga i dagsläget, men i framtiden kan komma att bli det. 

De kemikalier som vi använder rapporteras centralt. Vi använder oss av listor där vi namnger vilka kemikalier som används. Listorna innehåller en färgkodad sortering, efter en hälso- och miljöutvärdering, där de gröna är godkända, de gula bör bytas ut och de röda ska bytas ut omgående. Listan uppdateras löpande, i och med arbetet med att minska kemikalieförbrukningen. 

Även det här initiativet har gett resultat. Rapporter visar att vi minskade antalet enskilda kemikalier med 41 % mellan år 2008 och 2011. Användningen av de miljöskadliga kemikalierna minskade med 31 %. Det är glädjande resultat, men vi strävar förstås efter att göra mer och sänka användningen ytterligare! 

Detta gör Stenungsbaden Yacht Club
Vi använder 100 % miljövänliga diskmedel och tvättmedel.

icon-04.png

Avfall

Det avfall som blir kvar efter sopsorteringen är det som kallas för restavfall. Restavfall är det avfall som man varken kan kompostera, förbränna eller återvinna på annat sätt, och det är därför det avfall som belastar miljön mest. Sorterat avfall kan återvinnas till skillnad från osorterat avfall som istället slutar som restavfall.

Detta gör Nordic Choice
Genom att sortera och återvinna så mycket det bara går belastas miljön mindre. Nordic Choice är målinriktade med arbetet kring detta och ser därför till att minimera produktionen av restavfall genom just sopsortering.  De åtgärder vi tagit varierar från hotell till hotell. Samtliga av våra hotell dokumenterar att de följer både lokala och centrala lagar och föreskrifter om avfallshantering. Detta i sin tur är ett av kraven vi behövde uppnå för att få vår ISO 14001-certifiering. Varje hotell rapporterar månadsvis in hur mycket restavfall som produceras och på så sätt gör vi det till exempel enklare att spåra lokala åtgärder.  

Detta gör Stenungsbaden Yacht Club
På Stenungsbaden Yacht Club uppmärksammas matavfall och ekologiska produkter mer och mer. Ambitionen för oss är att inom kort också börja väga vårt matavfall.

 

SWEET DREAMS

Boys- playing games.jpg

Tillsammans med UNICEF ska vi, Nordic Choice Hotels fokusera och bidra till kampen mot människohandel, detta projekt har vi döpt till ”Sweet Dreams”.

När du bor hos oss bidrar du samtidigt till att barn utsatta för människohandel får en natt i trygghet. Vårt budskap är lika enkelt som det är viktigt, Your SWEET DREAMS make children dream sweet.

Nordic Choice Hotels har varit samarbetspartner med UNICEF sedan 2008. Varje år utsätts 1.5 miljoner barn för människohandel. Försäljning av barn är bland de grövsta övergrepp som finns.

 

 

 

Fakta

 • Nordic Choice Hotels har sedan 2008 varit i ett enormt viktigt samarbete med UNICEF.
 • Sweet Dreams hjälper barn i Kambodija som är utsatta för människohandel. Vi ger genom projektet barnen en säng att sova i, ett omhändertagande och möjlighet till att gå i skolan.
 • Under 2012 röstade mer än 3000 av våra anställda för att vårt välgörenhetsprojekt skulle gå till UNICEF i kampen mot människohandel.
 • Människohandel är idag världen näst största kriminella verksamhet och påverkar varje år mer än 1,2 miljoner barn runt om i världen.
 • Genom UNICEFs olika aktiviteter bidrar vi tillsammans till ett viktigt ekonomiskt stöd så att flera barn kan få hjälp. 

Orsakerna till människohandel är många och komplexa, men gemensamt ät att de är syniska män som står bakom, och tjänar pengar på bekostnad av barn och ungas förstörda barndom. Genom UNICEF ska vi bidra till att hjälpa barn som är utsatta för människohandel. Vi finansierar flera center i Kambodja som ger barnen en trygg säng att sova i, omsorg och skolgång. Och inte minst: hjälp till att komma tillbaka till sin familj eller andra omsorgspersoner. I Kambodja lever många människor i yttersta fattigdom. Och bland dessa är barn de allra mest utsatta. De står i fara för att bli bortförda och sålda som hus - slavar, tiggare eller till prostitution.

Ju flera gäster som bor hos oss, ju flera barn får en trygg natts sömn. Vårt mål är att vi varje år ska hjälpa 100.000 barn som är utsatta för människohandel.

sweet dreams-armband

SWEET DREAMS-ARMBAND, 89 KR/ST

 Hos oss kan du köpa Sweet dreams-armband som är producerade av kvinnor i Kambodja. Armbanden ger kvinnorna intäkt och där med möjlighet till att försörja sina barn. De små kulorna är återvunnet papper rullat till små pärlor.
 

STENUNGSBADEN GILLAR SEGLING

Årets unga seglare

Stenungsbaden och Göteborgs Kungliga Segelsällskap delar årligen ut utmärkelsen Årets Unga Seglare. Priset har som syfte att lyfta en ung och lovande svensk elitseglare.

åRETS UNGA SEGLARE

Utmärkelsen Årets Unga Seglare ska tilldelas en utpräglad elitseglare som inte fyllt 22 år. Pristagaren är antingen landslagsseglare, eller aspirerar på en landslagsplats och ska befinna sig i en elitsatsning med fokus på nästkommande olympiska spel. Den utvalde pristagaren ska dessutom vara en god kamrat och en fullvärdig representant för seglarväsendet.

 

 • 2017 Hannes Westberg och Albin Boman, 49er
  Med stor träningsiver och målmedvetenhet har de talangfulla seglarna Hannes Westberg och Albin Boman fått en lysande start på sin satsning i OS klassen 49er. De har haft en brant utvecklingskurva och har redan visat att de kan vara med och utmana om topplaceringarna på internationella regattor. Detta unga team har verkligen framtiden för sig och det kommer bli spännande att följa deras fortsatta seglingskarriär.
 • 2016 Klara Wester och Rebecca Netzler, 49er FX
  Med energi, glädje och målmedvetenhet har det 49er FX-seglarna Klara Wester och Rebecca Netzler inlett en seglingssatsning med siktet att etablera sig i världstoppen. En fantastisk träningsflit och skarpa analyser ledde till mycket bra utveckling under 2016 då de lyckades vinna ett silver på JVM. Vi ser fram emot att följa dessa talangfulla och positiva tjejer i deras satsning framöver, säger Daniel Birgmark, sportchef/huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap. 
 • 2015 Marcus Magnusson, Laser
  Marcus Magnusson är en ung, talangfull seglare som under 2015 vann SM i Laser. Genom taktisk kyla, bra teknik och stark vinnarinstinkt har han etablerat sig som en av toppseglarna i Sverige i Laserklassen. Marcus har inlett en spännande idrottslig resa och med hans höga ambitionsnivå och intensiva satsning så har han goda chanser att nå mycket långt.
  Marcus Magnusson har utvecklats från att vara talangfull och framgångsrik junior till att inse hur hårt man måste träna för att bli en bra elitseglare på seniornivå. Vi anser att han stora chanser att slå sig in bland eliten i seniorvärlden, säger Daniel Birgmark, sportchef/huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap.
 • 2014 Olivia Bergström, Laser Radial
  I år är det Olivia Bergström som tilldelas den fina utmärkelsen. Olivia är bara 19 år men redan ett spännande framtidsnamn.
  – Olivia är en tjej som jobbar väldigt hårt för att bli bäst. Redan i fjol tog hon en fin tredjeplats på SM, vilket var ett kvitto på att hennes hårda satsning lönar sig. Hon är en ambitiös och noggrann tjej som inte lämnar något åt slumpen. Vi är säkra på att hon kommer att vara med och slåss om en OS-plats i Tokyo 2020, säger Thomas Rahm, huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap.
 • 2013 Frida Langenius, Nacra
  Frida får priset därför att hon är ett spännande framtidsnamn som just nu tagit ett betydande steg i sin utveckling.
  Frida åker snart till Mallorca för att segla Nacra (katamaran) tillsammans med Tim Schuwalow under en månad. De kommer sedan att tävla i Världscupen där. Tim vann världscupseglingen i Hyeres i Frankrike i våras tillhörde under den tiden den absoluta världstoppen. Han hoppas nu att Frida är rätt gast att plocka ombord. Faktum är att om deras gemensamma satsning faller väl ut så har vi ett team som på allvar kan vara med och slåss om OS-platser i Rio, säger Thomas Rahm, huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap.
 • 2012 Julia Carlsson, Laser Radial
  2012 tilldelas utmärkelsen Julia Carlsson, en ung och lovande seglare i Laser Radial-klassen. Julia vann i somras ISAF Youth Worlds för ungdomar upp till 18 år. Konkurrensen var tuffast möjliga; tjejer från 42 nationer deltog i tävlingen som Julia på ett övertygande sätt vann. Med det visar Julia att hon definitivt är att räkna med inför Rio 2016.
 • 2011 Holger Tidemand, Laser
  Holger har gått från att vara en meriterad junior med fantastiska resultat till att våga ta det stora steget och försöka mäta sig med senioreliten. För att kunna ta det stora steget har han under hösten sökt upp något av det bästa motståndet som går att få, och tränat tillsammans med dem. Holger har dagligen tränat tillsammans med GKSS tre landslagsseglare i Laser.
  Holger har förstått att möjligheten och nyttan med att få träna med några av världens bästa laserseglare. Han har insett att för att bli världsklass måste han lära sig att träna som de. Det är något som Holger försökt anamma. Han har verkligen slitit och gjort stora framsteg. Han är definitivt på god väg att bli ett av våra framtidslöften inom svensk OS segling.
 • 2010 Sara Sigvardsdotter, Laser Radial
  2011 års utmärkelse går till 2010 års klubbmästare i GKSS, Sara Sigvardsdotter, 21. Sara är lovande inom Laser Radial-klassen och har trots sin unga ålder en rad framstående placeringar i bagaget såsom förstaplats i JSM 2010, bästa svensk i SM 2009 och totaletta i Sveriges GP-serie 2008.

 

Våra duktiga seglare

Våra framgångsrika seglare Anna Kjellberg och Johnnie Berntsson ser till att vi syns i hela världen.  Anna Kjellberg gjorde en fantastisk säsong 2014. Teamet tog brons i Busan, silver på WIM Series och GULD på VM. Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team vann SM-guld och tog hem vinsten i Bermuda Gold Cup för andra gången! Storartat!

 
Berntssonsailingteam

Stena Sailing Team med Johnie Berntsson

Stena Sailing Team med Johnie Berntsson som skeppare vann Argo Group Gold Cup, årets näst sista deltävling i världscupen i matchracing.

Segern i tävlingen på Bermuda är lagets största framgång sedan de vann VM-brons i matchracing 2011. Bild: Charles Anderson – Att vinna den här tävlingen är verkligen något utöver det vanliga, säger Johnie Berntsson.

Teamanna

Team Anna

Anna, Annie, Annika, Karin, Linnéa, Marie och Vanja. Det är vi som är med i Team Anna. Vi är glada, företagsamma och högpresterande tjejer men framförallt väldigt grymma på att segla matchracing.Vi har seglat ihop sedan 2013 och vi har mycket kvar att lära oss för att nå vårat max. Under varje träningspass hittar vi nya detaljer att slipa på. Ibland är vi trötta och fattar inte riktigt hur vi ska få ihop allt. Men då finns det alltid någon i gänget som är pigg och kan hjälpa oss fortsätta framåt. Vi är som ett gäng med sköna gäss. Gässen som flyger i V-formation är våra idoler, fråga oss varför nästa gång vi ses. Vi gillar dom så mycket att vi har en logga som för tanken till V-formationen, och den gula toppen - det är guldmedaljer vi siktar mot!

Vi är stolta över:

 • VM guld 2014
 • 1:a världscup New York 2013
 • OS 2012
 • VM brons 2009
 • Utmärkelsen Sveriges bästa kvinnliga seglare 2009, 2011, 2014