HELLO@STENUNGSBADEN.SE | N58° 0,3 N - 11° 48,5 E.

hållbar hotelldrift

Stenungsbaden Yacht Club vill bidra till en bättre och mer hållbar värld och arbetar aktivt med de globala hållbarhetsmålen. Att driva hotell påverkar klimatet. Därför tar vi tillsammans med Nordic Choice Hotels ett stort ansvar för miljön och samhället runt omkring oss. På Stenungsbaden är vi både Svanen-märkta och miljöcertifierade enligt ISO 14001. Vi arbetar kontinuerligt med att reducera energiförbrukningen, avfall, kemikalier, transporter och vatten. Anläggningen drivs av bergvärme, förnybar energi, sedan 2010 och har fyra laddstolpar för elbilar.

 

 

Hållbar hotelldrift

Det innebär bland annat att vi inte använder onödiga plastprodukter.  På Stenungsbaden är vi både Svanen-märkta och miljöcertifierade enligt ISO 14001. Vi arbetar kontinuerligt med att reducera energiförbrukningen, avfall, kemikalier, transporter och vatten. Anläggningen drivs av bergvärme, förnybar energi, sedan 2010 och har fyra laddstolpar för elbilar.

Matrevolution

Vi vill servera goda matupplevelser. Vi vill också bidra till en positiv utveckling för människor och miljö. Därför satsar vi på hållbar mat, vilket innebär hållbar fisk och kött samt ägg från glada hönor. Vi serverar sund och hållbart producerad mat till våra gäster. När helst det går använder vi ekologiskt och gärna ifrån närområdet. Vår menymix innebär att max 25 % på menyn får vara rött kött, 15% skall vara vegan/vegetariskt. Vi serverar MSC-märkt och har varken rödlistad fisk eller kött där djuret fått lida i onödan på menyn, vi har tagit bort palmoljan helt sedan en lång tid tillbaka. Musslorna tar vi ifrån Orust, speciella örter och grönsaker tas från Austad som ligger några kilometer och vår bagare finns runt hörnet. På frukostbuffén har vi många ekologiska alternativ. Serverar bara kaffe med gott samvete som både är fairtrade-märkt och ekologiskt. Allt serveras dessutom på mindre tallrikar som ger mindre matsvinn. Vi har idag ett större utbud av ekologiska viner och vi anpassar menyn efter vad årstiderna har att erbjuda.

Mångfald

Stenungsbaden är ofta den första arbetsplatsen för många i vårt område. Vi är generösa med att erbjuda praktik för skolorna i närområdet. Erbjuder jobbskuggardagar för att alla ska få känna på arbetslivet. Det handlar om respekt och att ge möjligheter. Instegsjobb för att underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden, det här arbetet gör vi i samarbete med Arbetsmarknadsenheten i Stenungsunds kommun. Vår arbetsplats är professionell – men samtidigt uppsluppen – fylld till bredden av ren glädje och sprudlande kraft. Mer än bara ett jobb. Hos oss ska man trivas på riktigt. Mångfald bland våra medarbetare är en självklarhet.

 

Lokalt samhällsansvar

Vi arbetar långsiktigt med CSR och att stötta olika verksamheter och projekt som bidrar till ett hållbart samhälle på olika nivåer. Det är viktigt att vara en god samhällsmedborgare, en god Stenungsundare, en god granne. Det kan man vara genom att ta ansvar för människor och miljö lokalt. Vi vill göra skillnad. Vi samarbetar med Svenska kyrkan i Stenungsund och Pelikanen genom julklappskampanjen “Ensam julgran söker klappar” som har bidragit till att ge barn och unga en god jul. Julklapparna under Stenungsbadens gran delas ut till behövande barn genom Pelikanen och Svenska kyrkan i Stenungsund.

 

Etisk handel

Att leverera fantastiska hotellupplevelser, producerade med omtanke för människor och miljö, är viktigt för oss. Våra leverantörer förbinder sig att följa våra miljöcertifieringar och policies. Kaffet som serveras på hotellet är ekologiskt och Fairtrade-märkt vilket är en stämpel för goda arbetsförhållanden och rättvisa villkor för kaffebönderna. Efterfrågan av palmolja ökar globalt och leder till skövling av regnskog, för att ge plats åt fler och större palmodlingar. Växthuseffekten, djurlivet och människorättsfrågor påverkas negativt av detta. Vi bojkottar sedan flera år tillbaka all palmolja som inte är hållbart framtagen. Inom kedjan har vi en en whistle blower-kanal där anställda, leverantörer och gäster kan rapportera misstankar om olagliga handlingar eller brott mot våra etiska riktlinjer.