HELLO@STENUNGSBADEN.SE | N58° 0,3 N - 11° 48,5 E.

Upplevelser nära Göteborg

SUNDSBY

Något för alla
I Sundsby finns ett flertal olika leder med olika svårighetsgrader. På vissa sträckor kan de allra flesta enkelt ta sig fram medan leden upp till Solklinten och grottorna är svårtillgänglig med smala, djupa raviner och fastkilade klippblock. Här kan man på sina ställen behöva åla sig under eller klättra över stenar. För de större barnen är detta ett roligt äventyr.
För de allra minsta finns Ivers Skogspromenad, en barnrunda testad av treåringar. Längs med stigen finns det en rastplats med utsikt, naturliga sittplatser och knotiga furor att klänga i. Här ligger även Sundsby gårdscafé, där man äter eller fikar i härlig omgivning

UPPLEV MARSTRAND

En pittoresk ö där man gärna strosar på kajen, kollar in båtarna och shoppar i någon av alla butiker längs vägen. – väll värt ett besök. En dag här försvinner hiskeligt fort! Läs mer om Marstrand här.

BÅTLUFFA

Den bohuslänska skärgården är något speciellt. Nyhetskanalen CNN Travel tycker att den är så enastående att de rankar den som världens sjunde vackraste naturområde.

Där fastlandet slutar börjar en helt ny värld. En värld av vatten, öar och små pittoreska fiskesamhällen. För att du ska kunna uppleva skärgården på riktigt finns det reguljärtrafik till sjöss, längs hela kusten. På så vis kan du bada på Brännö, vandra på Marstrand eller äta en romantisk middag i Fiskebäckskil. Och få härliga båtturer emellan. Ta med dig cykeln, kajaken, familjen, en kompis eller din senaste dejt. Det finns en båtluff för alla.

Tidtabeller och tips om resrutter hittar du på båtluffaibohuslän.se VÄLKOMMEN OMBORD! Läs mer om det spännande projektet här

EXPEDITION BOHUSLÄN

Detta vill vi slå ett slag för – ett projekt av Turistrådet Västsverige!

Det passar också bra att bo hos oss vid flera av besöksmålen, då dom är på sådant avstånd att dom enkelt går att besöka under dagen för att avsluta hos oss på Stenungsbaden!I Bohuslän finns det massor av spännande saker att uppleva. Mitt bland salta stänk och mjuka granithällar kan du bekanta dig med utrotningshotade djur från hela världen, njuta av konst i världsklass, utforska livet i västerhavet, besöka ett kustsamhälle från 1800-talet och ta en resa tillbaka till bronsåldern. Och mycket mer.Expedition Bohuslän är en spännande rundresa i Bohuslän för alla åldrar. Särskilt om man gillar äventyr, kunskap och att lära sig nya saker.Nordiska Akvarellmuseet, Kosterhavets nationalpark, Havets Hus, Bohusläns Museum, Nordens Ark och Vitlycke museum. Tillsammans är de Bohusläns populäraste och mest besökta turistmål och har årligen över en miljon besökare.
Lä mer här

NORDISKA AKVARELLMUSEET

Nordiska Akvarellmuseet ligger i Skärhamn på Tjörn och ingår i EXPEDITION BOHUSLÄN. Dom har spännande arkitektur och konst i världsklass. Konståret 2019 startar med en separatutställning av Leiko Ikemura – 10 februari till 5 maj.  Hon föddes i Tsu i Japan. Ikemura har dock varit bosatt på olika ställen i Europa sedan 1970-talet. Hennes konst skulle kunna beskrivas som nomadisk. Frivilligt utvandrad från sitt hemland utbildades Ikemura inom västeuropeisk konsttradition. Hon studerade och bodde i Spanien, Schweiz och Tyskland. Hennes konst har ställts ut världen över.

På Nordiska Akvarellmuseet är all konst baserad på vatten, pigment och papper. Här kan du se spännande utställningar från hela världen, lyssna på intressanta föredrag och njuta av konserter. Allt i en helt makalös miljö – mitt i den bohuslänska skärgården.

I museet hittar ni Vatten Restaurang och Kafé, här serveras mat med fokus på råvarornas kvalitet och ursprung. Allt efter kockarnas inspiration och naturens gång.

Museet är öppet dagligen.
Ingår i Expedition Bohuslän.

STENUNGSUNDS TORG

– harmonisk shopping

Stenungstorg har allt som kännetecknar bra shopping – från de stora butikskedjorna med sitt breda utbud till mysiga småaffärer. Där finns ca 65 butiker men även vård, apotek, systembolag, bibliotek och polis.
Atmosfären är lugn och trivsam utan stress i vacker havsmiljö och gemytlig stämning. När det är dags för en paus kan du ta en fika vid hamnpromenaden eller äta en bit mat i någon av restaurangerna.
Ett levande torg
Det händer alltid något på Stenungstorg. Sommartid har de populära arrangemang som Sundanatta och Tjörn Runt-skoj, men även övriga tider på året lever torget med modevisningar, föreningsdagar, dansuppvisningar, artistuppträdanden med mera.

Trivsam hamn och stad
Hav och handel möts vid Stenungstorg. Flera av butikerna har havsutsikt och du kan ta en fika eller en bit mat vid vattnet. Stenungsunds gästhamn ligger placerad direkt i anslutning till Stenungstorg. Här har du tillgång till stadens hela utbud av affärer och service.
För hela familjen
Vid Stenugnstorg finns något för alla. Kombinera till exempel shoppingturen med ett besök på den populära Molekylverkstan. Eller varför inte besöka Kulturhuset, med dess galleri, café, bibliotek, turistinformation och bio?

Orust

Sveriges mest tätbebyggda skärgårdsö
Gullholmen erbjuder en genuin skärgårdsmiljö med båtliv, bad och fiske. Vid sidan av Gullholmens spektakulärt täta bebyggelse erbjuder Härmanö en vacker natur med en blandning av ängsmarker, hagar och klippor.

TJÖRN

Konstupplevelser bland domarringar och betande får
Följ med på en spännande och annorlunda konstupplevelse. Mitt i ett bohuslänskt kulturlandskap med spår från stenåldern och med betande får arrangeras varje sommar en skulpturutställning med världsledande konstnärer. Skulptur i Pilane är en upplevelse för alla, både stora och små.
Anna och Västerhavet
Utställningsområdet är ingen traditionell park utan ett levande beteslandskap där du rör dig fritt eller på upptrampade stigar över ängar och berg. Från bergsområdet har du en enastående utsikt över Västerhavet och den bohuslänska arkipelagen. Här finner du också Anna av Jaume Plensa, en av världens största och vackraste skulpturer, som blivit ett landmärke för hela Västkusten och funnit sin permanenta placering i Pilane.
Pilane – topp tio i Europa
Varje sommar visas nya konstverk. Sedan 2007 har Skulptur i Pilane visat konst av bl.a. Erwin Wurm, Tony Cragg, Magdalena Abakanowicz, Jaume Plensa, Alice Aycock, Bernar Venet och Laura Ford. 2016 utnämndes Skulptur i Pilane till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska The Guardian.

KÄRINGÖN

Bilfri ö som skiftar karaktär med årstiderna

Smala gränder med vita trähus, ett myllrande bryggliv och badplatser intill välslipade klipphällar. Den bilfria ön, Käringön, långt ute i den bohuslänska skärgården, är sannerligen en plats som förser sina besökare med ett havsnära lugn och minnesvärda upplevelser.
En livfull plats i havet
Från Tuvesvik, en av Orusts västra utposter, går personfärjan året runt till Käringön. Efter en halvtimmes färd förbi sälkolonier och klippöar möts du av en ö med ett myller av små trähus vid sidan av en vild och karg natur. Längs bryggan pågår ständig aktivitet, folk som handlar i den välsorterade livsmedelsbutiken, fiskaffären eller i de små sommaröppna butikerna. Den u-formade gästhamnen är uppskattad för sitt skyddade läge och gemytliga atmosfär.
Längs kajen finns caféer och matställen, bland annat Peterson’s Krog som serverar havets läckerheter i en genuin bohusmiljö. Att vandra genom de smala gränderna är som att ta en promenad bakåt i tiden, och så fort du lämnat hamnens livlighet tar naturens tystnad och lugn vid.

Gott om badplatser och utsikter
Där den täta bebyggelsen upphör välkomnar istället naturens vidder dig med sina karga klipphällar och små stigar som leder ut mot badvikar och utsiktsplatser. Badlivet på Käringön har något för alla. Närmast hamnen finns Ö-viken med pontonbryggor, trampolin och badbryggor för de större barnen. På öns södra sida ligger det traditionella badhuset med bryggor, trappa och solplatser. På södersidan ligger också Barnbadet, en grund sandvik och mjuk plaskvänlig strand. Friluftsbadet för nakenbadare längst ut i sydväst har olika tider för män och kvinnor.
Upplevelser året om
Oavsett årstid är Käringön en plats för upplevelser och nya upptäckter. Spring barfota på klipporna under sommaren. Följ med på hummerfiske om hösten. Eller fira nyår med bubbel och ostron, följt av ett uppfriskande vinterbad.

KUNGÄLVS CENTRUM
Shopping, aktiviteter & mat

Handla i mysiga Kungälv, här slipper du storstadens stress och det är nära att gå. Personlig service och gott bemötande!
I Kungälvs Centrum finner du många mysiga butiker, caféer och restauranger. Många gamla trähus är bevarade och ger staden en gammaldags charm. Här slipper du storstadens stress. I Kungälv får du personlig service och gott bemötande. Det är korta avstånd mellan de olika affärsgatorna och prisvärda parkeringar i jämförelse med Göteborg.
Ordinarie öppettider i Kungälvs Centrum är:
Vardag 10-18
Lördag 10-15
Söndag stängt

CARLSTENS FÄSTNING

Upplev fästningens historia som försvarsverk och fängelse
Högst upp på Marstrandsön i det västsvenska kustbandet tronar Carlstens Fästning upp sig. I mer än 300 år har den väldiga väktaren skyddat den lilla trästaden nedanför. Idag är fästningen en fängslande upplevelse att besöka. Här kan du uppleva fästningens spännande historia som försvarsverk och fängelse för beryktade fångar som Lasse-Maja, men även övernatta eller gå på konserter och ta del av andra evenemang.

Vandra omkring i Lasse-Majas fotspår
Välkommen på en tidsresa du sent kommer att glömma. En guidad tur på Carlstens Fästning är en spännande färd som tar dig tillbaka till svunna tider med makalösa historier om fångar och det hårda livet på fästningen. Följ med på en guidad rundvandring och se Suckarnas gång, Galgbacken, Lasse-Majas kök och Fästningskyrkan. Du kan också uppleva fästningen på egen hand. Under olika delar av året kan du dessutom uppleva Fästningsspelen med marscherande karolinersoldater och dånande svartkrutskanoner, en spökguidning och en borggårdsgala.

Fantastiska badplatser både med sandstränder och klippor hittar du i Södra Bohuslän. Vad är väl bättre än en härlig dag på stranden med krabbfiske och salta dopp, eller ett uppfriskande kvällsdopp.

Här har vi lite tips på badplatser i närområdet.

HAWAII BADPLATS – gångavstånd från Stenungsbaden
Stenungsund, Badplats på Stenungsön
Stenungsöns badplats är en av södra Bohusläns största badplatser. Här finns sandstrand, klippor, badbrygga, hopptorn, lekredskap, strandvolleyboll, kiosk och toalett. Handikappvänlig. Goda parkeringsmöjligheter. Från p-plats är det 50-200 meter till bad.
KATTEVIK BADPLATS
Mollösund, Badplats på Orust
Badplatsen har hopptorn, bryggor och simskola. När du är i Mollösunds hamn går du västerut över berget på gångstigen till Katteviks barnvänliga badplats. I Mollösund är det begränsat med parkeringsplatser.
LINNEVIKENS BADPLATS
Kyrkesund, Badplats på Tjörn
Linnevikens badplats ligger i Kyrkesund. Badplatsen har sandstrand, flytbrygga, toalett och bra parkeringsmöjligheter. Badet är lämpligt för barnfamiljer då det finns en långgrund sandstrand. Badet är delvis tillgänglighetsanpassat med en handikapp-trappa. Bad sker enbart på den högra delen av bryggan.

HÄRÖN BADPLATS
Kyrkesund, Badplats på Tjörn
Badplatsen har klippor, brygga och svikt. Toalett finns i båthamnen. Badplatsen ligger cirka 500 meter från färjeläget.
HÄLLEVIKSSTRANDS BADPLATS
Hälleviksstrand, Badplats på Orust
Badplats med sandstrand, klippor, badbrygga, trampolin och toaletter.
KLÄDESHOLMENS BADPLATS
Klädesholmen, Badplats på Klädesholmen
Klädesholmens badplats har en liten sandstrand, klippor, badbrygga, hopptorn och toaletter. Badet är barnvänligt med en liten strand. Driften sköts sommartid av Klädesholmens intresseförening som även anordnar simskola.