SV / EN

STENUNGSBADEN GILLAR SEGLING

Årets unga seglare

Stenungsbaden och Göteborgs Kungliga Segelsällskap delar årligen ut utmärkelsen Årets Unga Seglare. Priset har som syfte att lyfta en ung och lovande svensk elitseglare.

åRETS UNGA SEGLARE

Utmärkelsen Årets Unga Seglare ska tilldelas en utpräglad elitseglare som inte fyllt 22 år. Pristagaren är antingen landslagsseglare, eller aspirerar på en landslagsplats och ska befinna sig i en elitsatsning med fokus på nästkommande olympiska spel. Den utvalde pristagaren ska dessutom vara en god kamrat och en fullvärdig representant för seglarväsendet.

 • 2016 Klara Wester och Rebecca Netzler, 49er FX
  Med energi, glädje och målmedvetenhet har det 49er FX-seglarna Klara Wester och Rebecca Netzler inlett en seglingssatsning med siktet att etablera sig i världstoppen. En fantastisk träningsflit och skarpa analyser ledde till mycket bra utveckling under 2016 då de lyckades vinna ett silver på JVM. Vi ser fram emot att följa dessa talangfulla och positiva tjejer i deras satsning framöver, säger Daniel Birgmark, sportchef/huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap. 
 • 2015 Marcus Magnusson, Laser
  Marcus Magnusson är en ung, talangfull seglare som under 2015 vann SM i Laser. Genom taktisk kyla, bra teknik och stark vinnarinstinkt har han etablerat sig som en av toppseglarna i Sverige i Laserklassen. Marcus har inlett en spännande idrottslig resa och med hans höga ambitionsnivå och intensiva satsning så har han goda chanser att nå mycket långt.
  Marcus Magnusson har utvecklats från att vara talangfull och framgångsrik junior till att inse hur hårt man måste träna för att bli en bra elitseglare på seniornivå. Vi anser att han stora chanser att slå sig in bland eliten i seniorvärlden, säger Daniel Birgmark, sportchef/huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap.
 • 2014 Olivia Bergström, Laser Radial
  I år är det Olivia Bergström som tilldelas den fina utmärkelsen. Olivia är bara 19 år men redan ett spännande framtidsnamn.
  – Olivia är en tjej som jobbar väldigt hårt för att bli bäst. Redan i fjol tog hon en fin tredjeplats på SM, vilket var ett kvitto på att hennes hårda satsning lönar sig. Hon är en ambitiös och noggrann tjej som inte lämnar något åt slumpen. Vi är säkra på att hon kommer att vara med och slåss om en OS-plats i Tokyo 2020, säger Thomas Rahm, huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap.
 • 2013 Frida Langenius, Nacra
  Frida får priset därför att hon är ett spännande framtidsnamn som just nu tagit ett betydande steg i sin utveckling.
  Frida åker snart till Mallorca för att segla Nacra (katamaran) tillsammans med Tim Schuwalow under en månad. De kommer sedan att tävla i Världscupen där. Tim vann världscupseglingen i Hyeres i Frankrike i våras tillhörde under den tiden den absoluta världstoppen. Han hoppas nu att Frida är rätt gast att plocka ombord. Faktum är att om deras gemensamma satsning faller väl ut så har vi ett team som på allvar kan vara med och slåss om OS-platser i Rio, säger Thomas Rahm, huvudtränare på Göteborgs Kungliga Segelsällskap.
 • 2012 Julia Carlsson, Laser Radial
  2012 tilldelas utmärkelsen Julia Carlsson, en ung och lovande seglare i Laser Radial-klassen. Julia vann i somras ISAF Youth Worlds för ungdomar upp till 18 år. Konkurrensen var tuffast möjliga; tjejer från 42 nationer deltog i tävlingen som Julia på ett övertygande sätt vann. Med det visar Julia att hon definitivt är att räkna med inför Rio 2016.
 • 2011 Holger Tidemand, Laser
  Holger har gått från att vara en meriterad junior med fantastiska resultat till att våga ta det stora steget och försöka mäta sig med senioreliten. För att kunna ta det stora steget har han under hösten sökt upp något av det bästa motståndet som går att få, och tränat tillsammans med dem. Holger har dagligen tränat tillsammans med GKSS tre landslagsseglare i Laser.
  Holger har förstått att möjligheten och nyttan med att få träna med några av världens bästa laserseglare. Han har insett att för att bli världsklass måste han lära sig att träna som de. Det är något som Holger försökt anamma. Han har verkligen slitit och gjort stora framsteg. Han är definitivt på god väg att bli ett av våra framtidslöften inom svensk OS segling.
 • 2010 Sara Sigvardsdotter, Laser Radial
  2011 års utmärkelse går till 2010 års klubbmästare i GKSS, Sara Sigvardsdotter, 21. Sara är lovande inom Laser Radial-klassen och har trots sin unga ålder en rad framstående placeringar i bagaget såsom förstaplats i JSM 2010, bästa svensk i SM 2009 och totaletta i Sveriges GP-serie 2008.

 

Våra duktiga seglare

Våra framgångsrika seglare Anna Kjellberg och Johnnie Berntsson ser till att vi syns i hela världen.  Anna Kjellberg gjorde en fantastisk säsong 2014. Teamet tog brons i Busan, silver på WIM Series och GULD på VM. Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team vann SM-guld och tog hem vinsten i Bermuda Gold Cup för andra gången! Storartat!

 
Berntssonsailingteam

Stena Sailing Team med Johnie Berntsson

Stena Sailing Team med Johnie Berntsson som skeppare vann Argo Group Gold Cup, årets näst sista deltävling i världscupen i matchracing.

Segern i tävlingen på Bermuda är lagets största framgång sedan de vann VM-brons i matchracing 2011. Bild: Charles Anderson – Att vinna den här tävlingen är verkligen något utöver det vanliga, säger Johnie Berntsson.

Teamanna

Team Anna

Anna, Annie, Annika, Karin, Linnéa, Marie och Vanja. Det är vi som är med i Team Anna. Vi är glada, företagsamma och högpresterande tjejer men framförallt väldigt grymma på att segla matchracing.Vi har seglat ihop sedan 2013 och vi har mycket kvar att lära oss för att nå vårat max. Under varje träningspass hittar vi nya detaljer att slipa på. Ibland är vi trötta och fattar inte riktigt hur vi ska få ihop allt. Men då finns det alltid någon i gänget som är pigg och kan hjälpa oss fortsätta framåt. Vi är som ett gäng med sköna gäss. Gässen som flyger i V-formation är våra idoler, fråga oss varför nästa gång vi ses. Vi gillar dom så mycket att vi har en logga som för tanken till V-formationen, och den gula toppen - det är guldmedaljer vi siktar mot!

Vi är stolta över:

 • VM guld 2014
 • 1:a världscup New York 2013
 • OS 2012
 • VM brons 2009
 • Utmärkelsen Sveriges bästa kvinnliga seglare 2009, 2011, 2014