SV / EN

1.OUR YACHTIFIED HISTORY
På Stenungsbaden Yacht Club får besökaren uppleva otämjt hav, stärkande aktiviteter och ljuv romantik. Hit kommer man för att konferera, koppla av och för att uppleva nöjespulsen. Newportinredningen skvallrar inte bara om hotellets strandnära läge utan också om en spännande maritim historia. Influenserna från den amerikanska ostkusten och kappseglingen America’s Cup är påfallande utan att göra avkall på förstklassiga svenska traditioner när det gäller mat, aktiviteter och nöjen.

Villa Stensäter.jpg

2.Stenungsön genom historien
Stenungsbaden ligger på Stenungsön, skild från fastlandet av ett smalt sund. Periodvis har ön varit både dansk och norsk, men efter freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och därmed Stenungsön helt och hållet svenskt.

Under slutet av 1800-talet började de som tyckte att Marstrand blivit trångt, det vill säga den burgna göteborgssocieteten, att snegla mot Stenungsön. Inte bara låg ön på lagom reseavstånd från storstaden, den bjöd dessutom på ostört sommarboende och möjligheter att njuta av det goda livet. Välbeställda stockholmare var inte sena att hänga på, och badorten etablerades i takt med att villorna och societetssalongen uppfördes. Det byggdes även ett badhus där man kunde få sig ett ångande tångbad med skrubbning av erfarna baderskor.

3.Kungliga besök och grunden till hotellet
I början av 1900-talet fanns det under badsäsongen fler sommargäster än åretruntboende på ön: redare, grosshandlare, skeppsmäklare, konsuler och högre officerare. En del kungligheter gästade också Stenungsön; både Oscar II, Gustav V och sjöofficeren prins Wilhelm njöt av öns lugna rytm. Och operachefen John Forsell ordnade storslagna fester där Jussi Björling kom och underhöll med klassiska operastycken. På ön stod de tronande grosshandlarvillorna och deras tillhörande tennisbanor sida vid sida med hantverkarsamhället på landsidan.

1902 byggde kaffemagnaten Herman Lindqvist (Triangel-Kaffe) en magnifik sommarvilla exakt på den plats där Stenungsbaden Yacht Club idag ligger. Med tiden utvecklades villan till ett hotell. 1963 invigdes de första 20 rummen i Hotell Stenungsbaden, men det var först 1968 som Stenungsbaden blev en åretruntanläggning med konferensverksamhet. Till en början hade hotellet några få konferenssalar och ett annex med 35 rum.

utsikt rest.jpg

4.Det moderna Stenungsbaden tar form
1976 inleddes det som skulle bli en omtalad utvecklingsperiod i Stenungsbadens historia. Då köpte trion Tomas Wallin, Klas Hammar och Anders Personne fastigheten, hotellrörelsen och marken. De nya ägarna började renovera och marknadsföra anläggningen på ett helt nytt sätt. De introducerade weekendpaket med supé, dans och övernattning – och de såg till att hotellet drog mer publik än många av diskoteken i Göteborg.

5.Svårigheter och utmaningar
Klockan 01.30 den 18 januari 1980 blev Tjörnbron påseglad av bulkfartyget Star Clipper. Bågröret på bron brast och hela vägbanan på 278 meter rasade ner. Åtta människor omkom i de sju fordon som körde över brokanten innan trafiken spärrades. För Stenungsbadens del blev broraset förstås ett avbräck. Kommunikationerna sköttes av färjor under nästan två år. Konferensverksamheten fortsatte att växa, men besöken av weekendgästerna minskade. Sedan bron återinvigts normaliserades verksamheten igen.

6.Seglartraditionen och Stenungsbaden Yacht Club

Med den glittrande Hakefjorden precis utanför dörren har seglingen naturligtvis alltid varit en viktig del av Stenungsbadens själ. Det var i Stenungsund som båtdesignern Pelle Petterssons America’s Cup utmanare "Sverige" byggdes av Sweden Yacht 1977. Inga mindre än kungaparet döpte båten och den efterföljande festen hölls på hotellet. Den tilldragelsen var i sin tur bidragande till att Tomas Wallins dröm om America’s Cup tog form. För att vara med i den anrika seglingstävlingen krävdes ett medlemskap i en yacht club och det kom att utforma hotellets ombyggnation. 1984 började Royal Treat-rummen att byggas och båtchartern utvecklades än mer. Två år senare introducerades namnet Stenungsbaden Yacht Club och 1988 stod den nya Royal Treat-våningen helt klar.

 

1988 var också det år som man med Tomas i spetsen startade den stora satsningen SACC – Swedish America’s Cup Challenge. "Gula villan" byggdes i vilken man drog upp planerna inför tävlingen i San Diego 1992. Konstruktörerna Jacob Vierö och Peter Norlin designade Stenungsbaden Yacht Clubs utmanarbåt Tre Kronor. Det var en djärv satsning med begränsade resurser på 30 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinnarbåten II Moro di Venezia som hade satsat 1 miljard kronor. Men trots de förhållandevis knappa resurserna blev satsningen lyckosam. Tre Kronor kom på femte plats och vann även tröstpriset – tävlingens vackraste båt.

7.En ny regi

Samtidigt började höga kostnader och räntor att ta knäcken på hela bolaget och 1994 gick det inte längre. Stadshypotek, som hade lånat ut pengar med hotellrörelsen som pant, tog över. 1999 köptes hotellet av Petter Stordalens Choice Hotels och gavs namnet Quality Hotel Stenungsbaden.

 

I januari 2007 renoverades hotellet i inspirerande Newportanda och fick återigen namnet Stenungsbaden Yacht Club. Att spegla hotellets strandnära läge och spännande historia med inspiration av den amerikanska östkusten var ett naturligt steg. Året efter vann "gula villans" nya skepnad J C Stevens det prestigefyllda priset European Hotel Design Award och 2009 stod Bluewater Sports & Health Club klart. Hela renoveringen syftade till att återigen vara en oas för alla som älskar sol, hav och segling.